Welke theesoorten zijn er?

Er zijn 6 verschillende soorten thee met een verschillende herkomst en afzonderlijke verwerkingsmethoden. Van groene en zwarte thee tot Pu Erh thee en een Matcha groene thee. 

​Niet tot theesoorten gerekend worden Rooibos thee en fruit- en kruidenthee omdat het geen theebladeren van de theeplant, Camellia Sinensis bevat. Echter worden deze soorten wel in het gebruik als thee gezien.

Er zijn ook theemelanges bestaande uit gemengde theesoorten en door de unieke samenstelling vaak als het visitekaartje van een theemerk worden gezien. En tot slot zijn er nog theebloemen, bij elkaar gebonden theeblaadjes die zich bij infusie openen als een bloem.

Witte thee 

Witte thee is thee is zijn meest pure vorm. Witte thee wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Deze jonge scheuten en jonge blaadjes zijn vaak voorzien van een zilver-wit laagje dons, dat bij het drogen van de thee nog duidelijker zichtbaar wordt. Vandaar de naam’ witte thee’. Witte thee ondergaat zo min mogelijk bewerking. Na het plukken en verwelken worden de blaadjes licht gerold en daarna gedroogd in de zon of licht gebakken.

Groene thee 

Bij de productie van groene thee wordt de thee na het oogsten zo snel mogelijk geconserveerd, om te voorkomen dat er oxidatie plaatsvindt. Oxidatie is ‘reageren met zuurstof’. Hetzelfde gebeurt er als je een appel doorsnijdt. Door oxidatie verandert de smaak en het aroma. Om oxidatie te stoppen wordt groene thee verhit (in een oven of door ‘roerbakken’) of gestoomd. Groene thee wordt voornamelijk in China en Japan geproduceerd. Een voorbeeld hiervan is mate thee

Pu Ehr thee

Een extra variant thee is Pu Ehr thee (in China bekend als ‘rode’ thee), die na het volledige productieproces nog een poosje ‘rijpt’. Dit rijpingsproces vindt plaats in een donkere vochtige ruimte, en duurt een paar maanden tot zelfs een paar jaar. Dit maakt Pu Ehr een post-gefermenteerde thee, ook wel ‘vintage’ thee genoemd. De thee heeft een diep en donker aroma, en staat met name bekend om zijn medicinale eigenschappen (goed voor vetverbranding, cholesterol, etc).