Beschrijving
Nederlandse Kubb-regels
Zo divers als de grond voor “kubbing” kan zijn, zo divers zijn ook de Kubb-spelvarianten. Het lijkt erop dat elke Kubb-spelmaker het sjabloon voor zijn Kubb-regels op een andere pagina vindt en deze vervolgens aan het spel toevoegt.
Nu willen we de geldige Kubb-regels voor een Kubb-spel opruimen en definiëren. We volgen de Zweedse Kubb-regels van het Kubb-wereldkampioenschap en zullen ook op het Nederlandse Kubb-kampioenschap met deze Kubb-regels spelen.
Inleiding
Kubb wordt in Nederland ook vaak Vikingschaak of Vikingspel genoemd. Hier zijn de twee termen goed te vergelijken met badminton en badminton. Kubb is een sport en Viking schaken is een sociaal spel.
Kubb is een ronde-gebaseerde werpsport, waarbij twee teams tegenover elkaar staan aan de uiteinden van een 5m x 8m Kubb-veld. Een team bestaat uit 1 tot 6 spelers en een Kubb-spel bestaat uit 6 werpstaven (Ø 45mm, lengte 30cm), 10 Kubbs (7x7x15cm), 6 grensstangen (2x2x30cm) en een koning met 9x9x30cm (zie afbeelding hierboven).
Kubb Spelstructuur
5 basis Kubbs worden op elk van de twee basislijnen van het 5m x 8m speelveld geplaatst, waarbij de twee buitenste Kubbs minstens één werpstoklengte van de grensbalken van het Kubb speelveld moeten worden geplaatst. De belangrijkste figuur in de Kubb is de koning. Het is centraal gepositioneerd op de denkbeeldige middellijn.
Kubb Speldoel
Het doel van het spel is om alle Kubbs in de helft van de tegenstander omver te werpen met de werpstokken. Als dit in één ronde lukt, mag het team op de koning gooien en als de koning valt, is het spel gewonnen.
Hoe worden de werpstokken gegooid?
De werpstokken mogen niet van bovenaf worden gegooid (zoals bij darts) en mogen niet zijdelings worden gegooid. De werpstok moet van onderaf worden gegooid (zoals bij bowlen bijvoorbeeld). De beste resultaten worden bereikt door de werpstok in de lengte in zijn hand te leggen en uit te laten glijden. De werpstok kan soepel draaien. Maar alleen verticaal en niet horizontaal, want zo’n helikoptergooi wordt onmiddellijk ongeldig verklaard en de getroffen Kubbs moeten opnieuw worden opgesteld.
Wie is de eerste?
Tegelijkertijd gooit één speler per team zijn werpstick vanaf zijn basislijn zo dicht mogelijk bij de koning. Het team waarvan de werpstok dichter bij de koning staat, mag beginnen. Maar wees voorzichtig. De koning mag worden aangeraakt, maar als hij valt, begint de tegenstander in ieder geval.
Eerste ronde
Het team dat de inworp heeft gewonnen, probeert met de zes werpstokken zoveel mogelijk basisblokjes van de tegenstander achter elkaar te raken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het zwenkwiel achter zijn eigen basislijn staat. Team 1 start en gooit de zes gooistokken op de basisblokjes van team 2.
Op het Nederlandse Kubb-kampioenschap mag het startteam alleen met twee werpstokken beginnen. Dit wordt gevolgd door vier gooipogingen in de tweede ronde, en pas dan is een worp met 6 werpstaven (zie regelaanvullingen hieronder).
Teruggooien (ingooien) van de gevallen Kubbs
Nadat alle worpen zijn gegooid, is het de beurt aan team 2. Het verzamelt de werpstokken en de gevallen Kubbs. Een basis welp wordt een veld welp na het vallen, want nu moet team 2 proberen om de verzamelde veld welpjes terug in het spel te gooien voor de helft van team 1. Het is een voordeel als de Kubb’s zo dicht mogelijk bij elkaar staan na het gooien, zodat je misschien meer dan één Kubb in één worp naar beneden kunt halen. Elke Kubb mag opnieuw worden gegooid als hij niet op het speelveld van de tegenstander komt te liggen. Als je ook deze keer het veld mist, wordt dit veldblokje een strafblokje, dat team 1 in hun eigen veld mag gooien. Echter, niet dichter dan één werpende houtlengte bij de koning of de grens van het speelveld. In het algemeen geldt voor de volledige Kubb-wedstrijd: “Alle veldkubbs blijven in het spel voor elke volgende ronde en worden niet verwijderd”.
Het opzetten van de geplaatste Kubbs
Als alle veldkubben in het speelveld staan, moeten ze door team 1 worden opgesteld. De Kubbs kunnen in elke richting worden geopend. Als het op een lijn ligt, moet het worden verplaatst, zodat het in het veld ligt. Een welp moet ten minste een half grondvlak boven het midden van de lijn hebben.
Tweede ronde
De taak van team 2 is nu om met de 6 werpstokken de veldblokjes om te gooien. Als dit lukt in minder dan de 6 beschikbare werpstaven, mag een poging worden gedaan om op de basis Kubbs van de tegenstander te gooien op de basislijn om meer Kubbs in het spel te brengen. Houd er rekening mee dat je alleen op basisblokken mag gooien als alle veldblokjes in deze ronde zijn opgeruimd. Als dit niet het geval is, moet het getroffen basisblokje weer op zijn plaats worden gezet. De Kubb spel wordt spannend wanneer team 2 heeft niet gewist alle veld Kubbs, omdat team 1, na het gooien in de Kubbs weer van de basislijn, kan nu overgaan tot de “niet gevallen” veld Kubb het dichtst bij de middellijn. De speler hoeft niet direct bij deze veldcubb te staan, maar kan zijn worp op een denkbeeldige lijn parallel aan de middenlijn doen.
Einde Kubb-spel
Het team dat erin slaagt om alle Kubbs in het veld van de tegenstander omver te werpen plus de koning met zijn zes werpstaven als eerste wint de Kubb-wedstrijd. Voorzichtigheid is geboden, want als de koning door een werpstok of een Kubb ten val wordt gebracht, wordt het spel als vroegtijdig verloren beschouwd. Als de Kubb van een tegenstander (Kubb nog niet eerder is geruimd) op de koningsrol wordt geslagen, wordt deze op dezelfde plaats teruggezet.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.