Decemberstress

Velen kijken nu al uit naar aankomende decembermaand met z’n (kinder) feestdagen, (familie)gezelligheid en alom warmte en sfeer. Maar er zijn ook heel wat mensen die als een berg opzien tegen de laatste maand van het jaar. Want voor sommigen is juist die ‘verplichte’ gezelligheid bij voorbaat een enorme bron van stress; decemberstress!

Het is ook niet niks wat we in de maand december allemaal voor onze kiezen krijgen. Eerst is er het Sinterklaas-kinderfeest met cadeautje kopen voor het hele gezin waarbij we stad en land moeten aflopen. Of het dagen lang aan de slag gaan met een passende surprise en het schrijven van een eindeloze reeks gedichten voor de familie die toch vooral grappig dan wel heel diep moeten zijn. En velen vieren het feest van Sint & Piet vaak ook nog eens meer dan één keer en moeten twee keer of meer aan de bak. Pffff.

Kerst

Net bekomen van pepernoten dient zich al weer een volgende dilemma aan: wat doen we dit jaar met Kerst. Eigen familie Eerste Kerstdag, schoonfamilie tweede? Of moeten we er om aan alle verwachtingen te voldoen zelfs nog een derde aan vastplakken? Alles afstemmen en iedereen op één lijn krijgen. Toch de dagen omwisselen? Weer afstemmen. En dan moeten we nog beginnen aan het bedenken van het menu voor de Kerst. Wie kookt wat en wanneer?

De dagen voor Kerst zijn dan ook nog eens bijna volledig gevuld met het doen van alle boodschappen in vaak enorm drukke winkel. En oh ja, nog even naar huis zeulen met het leuke, maar toch wel erg grote kerstpakket dat op het werk is uitgedeeld. En minstens één Kerstdag brengen we vervolgens door in de keuken waarbij we maar moeten hopen dat alles lukt zoals bedacht en en geen gerechten moeten worden geschrapt omdat ze volledig mislukt zijn!

Oudejaarsavond

Kerst eindelijk achter de rug? We zijn er nog niet! Er wacht ons nog een avond vol gezelligheid op oudejaarsavond. Voor velen betekent dat weer alles in huis halen, oliebollen bakken of een flink tijd in de rij voor de kraam. Ook nog even bedenken wat er gedaan gaat worden, welk spelletje is geschikt voor alle aanwezigen en past de traditionele oudejaarsavondconference wel in ieders straatje? Na middernacht ook nog even zorgen dat de kinder geen beschadigingen oplopen bij het afsteken van het vuurwerk en dan eindelijk na nog een paar laatste drankjes je bed in.

Zijn we er dan? Nou niet echt, want ook al vallen de verplichte Nieuwjaarsbezoekjes en het opruimen van de Kerstboom en andere Kerstversiering eigenlijk buiten de december-maand, voor het gevoel zijn deze zaken net zo goed een prima bron voor nog meer stress.

Was het maar vast 2 januari….

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *